5 зон, які є на кожній кухні: планування простору

5 зон, які є на кожній кухні: планування простору

Вибір меблів для кухні – важливий процес для кожного. Оскільки цими речами будуть користуватись не короткий проміжок часу – вони мають бути не тільки зовні гарними, а ще і зручними в користуванні. Тому заздалегідь потрібно продумати усі деталі, бо згодом важко щось змінити. Щоб робочий процес був максимально приємним потрібно достатньо простору, який можна забезпечити функціональним розміщенням всіх речей кухні. 

   Простір кухні можна  умовно розділити на 5 зон. Для кожної з них передбачена своя функція та розташування:

Запаси». Ця зона призначена для зберігання продуктів харчування. Тут доцільним є використання містких, надійних шаф з легким доступом до їх вмісту, наприклад Space Tower. До цієї зони також належить холодильник, морозильна камера. 

Зберігання».  Тут варто тримати столове приладдя, посуд і склянки (тому зручно, коли посудомийна машина поблизу, хоча вона вже належить до зони "мийки").  За допомогою різного роду розділювачів і органайзерів розміщення столових приборів і посуду буде максимально впорядкованим і захищеним від пошкодження чи випадання. 

Мийка». «Мокра» зона передбачає посудомийку і мийку з усіма потрібними підручними засобами. Щоб розвантажити робочу поверхню рекомендується  губки, щітки, миючі засоби розмістити в тумбі або шухляді біля раковини. 

Підготовка». Робоча поверхня між мийкою та плитою обладнана потрібним інвентарем для підготовки продуктів. Зручно, коли дощечка для нарізання і ножі лежать поруч і займають мінімум місця. Саме тут людина проводить максимум часу, тому важливо мати достатньо робочої поверхні та комфортну її висоту.

Приготування їжі». Посуд для приготування слід зберігати максимально близько до варильної поверхні, а дека, решітки - до духовки. В цій зоні розміщуються каструлі з кришкою та без, форми, папір для запікання, готові суміші для здобних і інших виробів, декор, кулінарні книги, документація до приладів тощо. Основною технікою є: варильна поверхня, духова шафа, витяжка, мікрохвильова піч, кавомашина, гриль, кухонний комбайн.    

Кожна кухня, незалежно від її розміру й форми, має вищезгадані п’ять зон. Для правші зони зберігання, запасів, мийки, підготовки і приготування їжі впорядковані за годинниковою стрілкою. Якщо ви шульга, тоді все навпаки. Нижче наведений приклад зонування кухні для різних її форм. 

Крім того, в кожній зоні існують свої ергономічні рівні, які визначають розташування предметів від частоти використання. 

Подумайте, що вам потрібно постійно, часто і зрідка. Розташуйте все на відповідних рівнях. Це позбавить втомливої потреби зайвий раз нагинатися чи спинатися на пальці. Наші дизайнери завжди можуть надати свої консультації та допомогти спроєктувати кухню таким чином, щоб кожна річ мала своє місце, а ваша робота на кухні приносила лише задоволення та мінімум дискомфорту.

Правильне зонування кухні - схема розташування зон, розроблена фахівцями компанії Blum

Правильне зонування кухні - схема розташування зон, розроблена фахівцями компанії Blum

Пояснення до вищенаведеної схеми

Пояснення до вищенаведеної схеми

Ергономічні рівні для розміщення предметів на відповідній висоті 

Ергономічні рівні для розміщення предметів на відповідній висоті 

Space Tower - шафа для зберігання запасів, як приклад раціонального використання простору кухні

Space Tower - шафа для зберігання запасів, як приклад раціонального використання простору кухні